Saturday, November 25, 2017
DonMarkoC

Zašto ćuti Jelena Topić? Evo zašto!

Ovih dana je odjeknula vest o devojci iz Prijedora u Bosni i Hercegovini, malom gradu blizu hrvatske granice, naizgled daleko od Srbije, a opet i bliže nego što mislimo! Ta devojka se zove Jelena Topić, i za mene ona je novi simbol svih mladih na ovim prostorima.

Prijedor je grad za koji nikad ništa nisam čuo do skoro. Da li je Jelena zaslužna za to, jeste. Poslednji put kada je pominjan je verovatno bilo za vreme onog nesrećnog rata na prostorima ex Yu… ali danas on je mali simbol svakog mladog koji je u Jeleninoj koži. Grad blizu Evrope, a daleko od njenih vrednosti, još dalje od sistema vrednovanja edukacije, poštovanja ljudskih prava na Balkanu, a meni lično kao da je u ulici pored. Jelena Topić možda mirno stoji i ćuti, ali ona zapravo priča jednu priču veoma bitnu za sve nas. Njena tišina je gromoglasna, udara direktno u glavu, i ja je totalno razumem.

 jelena-topic-protest-protiv-nezaposlenosti

Svi se pitaju zašto, šta joj to treba? Jeleni je prosto pukao film i odlučila se na ovaj korak kako bi skrenula pažnju na položaj mladih na Balkanu, na sistem vrednosti koji je uporno spušta na zemlju i ne dozvoljava da ispolji svoj talenat, svoj karakter.

Jelena nam pokazuje da to što ima dva fakulteta ne znači ništa. Da to što možda ne može da nadje posao ne znači ništa. Da to što bi možda htela da se usavrši čak i bez novčane nadoknade, a nema gde, ne znači ništa!

Jelena nam poručuje da je Prijedor i mladi koji žive u njemu, grad bez budućnosti, grad koji ne živi već preživljava. Prijedor je samo još jedan Kruševac, Kostolac, Leposavić, Vrnjačka banja, Banja Luka, Cetinje itd. Još jedan grad koji mladima ne pruža ništa!

Jelena mirno stoji zato što hoće da pokaže šta sistem traži od nje! Da ćuti, stoji, ne prigovara, da se ne ističe govorima, da ne poziva da nešto što državi ne odgovara, a za uzvrat ne dobija ništa!

Koliko je samo smelosti u toj curi! Koliko hrabrosti. To ogledalo što je držala je pokazatelj da smo mi kao i ona. Pogledajte se u ogledalo u njenim rukama i shvatićete da je Ona Ti, da si Ti Ona.

Jelena nam poručuje da više ideje nema osim ove. Da je ćutanje poruka najjača. Da i u Srbiji treba da se stoji. Da i u Srbiji treba da budeš pokoran, da trpiš torturu, da preživljavaš. Taj isti Prijedor je i moj grad.

Danas sam opet ustao i nagrnuo da tražim posao. U sličnom sam poziciji kao i Jelena. Beograd mi možda prividno nudi mnogo više, a zapravo je mali kao i Prijedor. Bezidejni, on nam nudi samo iluziju da će biti bolje.

Jelena je jedna od nas. Svih onih koji su na birou rada danima, mesecima, godinama. Dani sporo prolaze, meseci i ovako i onako, ali godine što lete pa to je strašno! Jelena je naša generacija izgubljene mladosti po ratovima, sankcijama, ucenjivanjima drugih. Jelena je ona devojka koja skoro nije putovala, skoro nije nekom nešto poklonila jer nema para, koja ima talenat a nema gde da ga iskaže, koja želi samo da živi od svog rada, koja želi da se zaposli bez Veze, koja želi da stvori porodicu u Prijedoru ali nema uslove.

Jelena nam poručuje da nas sistem ne vidi, ne prepoznaje. Da moje zvanje nema mesta u sistemu. Da na oglasima za posao nema posla za mene. Da moram da se doškolujem. Da moram u stranku da bi mi bilo bolje.

Jelena je ona devojka koja sluša svakojaka obećanja vlasti. Kojoj se smučilo da gleda naperlitane starlete koje obilaze pola sveta i poziraju ispred svakog monumetalnog zdanja jer su zaboga videle da i drugi to rade. Jelena je ona devojka koja neće obići svet. Jelena je ona devojka koja se nije skinula da bi bila primećena!

Ja sam Jelena! Moji drugovi su Jelena. Generacijama koje dolaze ne želim da budu Jelena.

Svoj rodjendan, onaj 18ti sam proslavio u podrumu… bilo je bombardovanje Srbije. Od tada do danas neke stvari su se promenile… neke nisu. Sistem vrednosti se usadjuje u porodici, ne na tv-u. Sistem vrednosti više ne postoji u Prijedoru. Sistem vrednosti kreiraju oni koji su 90tih bili mladi, bili tinejdzeri. Oni koji su tih godina furali maliziju, kappa trenerku, kojima su uzori bili oni koji su spavali po hotelima, vozili dobra kola, koji su se obogatili. Te generacije i dan danas imaju korene u našem sistemu, te generacije su neizbežne, te generacije ti omogućavaju posao, te generacije ne dozvoljavaju Jeleni da nadje svoje mesto u sistemu! Ja sam još uvek u podrumu!

Jelena stoji, a obišla je svet! Jelena predstavlja svoju porodicu, svoj sistem vrednosti. Jelena ne želi da ode iz Bosne, iz Prijedora. Jelena ne želi da se smara kući od nemanja posla. Jelena nema priliku da pokrene nešto svoje. Jelena nema 2 godine iskustva da bi dobila priliku. Jelena ima sebe i svoj sistem vrednosti!

Jelena ne želi da je ponižavaju. Jelena ne želi da oni sa kupljenom diplomom imaju prednost. Jelena da je htela, mogla je da ode iz zemlje i bori se na nekom drugom mestu.

Jelena mirno stoji dok život pored nje prolazi. Isti onaj kao i juče, isti onaj koji ne uliva nadu za bolje sutra.

Jelena je sada, u meni, dobila podršku! Jelena se bori i ja je podržavam. Makar i ovako, ovih tekstom.

Dopunite i vi zašto Jelena ćuti… verujem da ćete naći zašto. E baš zato!

Dodato 24.10.2013:

Hvala svima na čitanju texta, komentarima, kritikama, podršci ovoj curi itd, Želim da znate da ja ne razmišljam Jeleninom glavom, niti to mogu. Ovde sam hteo da predstavim kako je Jelenin potez uticao na mene i na šta me je podstakao u razmišljanjima. Njen potez u meni je izazvao ovo, možda je kod vas nešto drugo. Ali svakako vas tera na razmišljanje…

About The Author

Krenuo sa sportom. Prešao iz analognog u digitalno. Kreativac. Osnivač Adria Daily magazina. Zaljubljenik u dobre stvari. Ne voli nepravdu. Život ne želi da pamti po rizicima koje nije prihvatio.

%d bloggers like this: