U poslednje vreme srećem se sa velikim brojem kompanija i ljudi koji u njima rade. Zahvalnost tome mogu da prepišem samo svom start-up-u, PR Portalu ZaJavnost.info. Pre samo nešto više od godinu dana, uvek sam se pitao kako doći do tih nekih ljudi, do tih nekih razgovora i razmena mišljenja sa poslovnim ljudima. Stvari su se naglo promenile zahvaljujući trudu koji daje neke rezultate, ali još uvek ne i konkretne dobiti. Kažu “Strpljen, spašen“. No, videćemo da li će biti tako.

Danas sam u prilici da po raznim event-ovima i raznim seminarima na koje sam pozivan kao poslovni partner kompanija, osetim prednosti i probleme samih kompanija i njihove poglede na razne teme. PR Portal je prepoznat kao jedan od medija koji garantuje svim kompanijama da će njihove novosti vezane za kompaniju biti objavljene i puštene u etar, naravno za javnost. To im uliva sigurnost, kako i medij, tako i u moju malenkost, pa sam redovno zvan na neke nove dogadjaje.

U neposrednim razgovorima sa ljudima, sve više mi se obraćaju sa pitanjem i željom da saznaju više vezano za poziciju community managera u njihovoj firmi, kroz neku obuku budućeg zaposlenog, koji će full time biti prisutan u kompaniji. Na moje pitanje Zašto?, odgovori su mahom uvek isti:

  • jeftinije će proći
  • ne žele da u kriznim situacijama vreme troše na dogovore sa outsource agencijama
  • protok informacija i reakcije agencija su često usporene usled koordinacije između agencije i kompanije
  • vrlo česta ne razumevanja i nesporazumi između agencija i kompanije
  • kompanije žele da znaju za šta daju novac, pa se stvara i jedna vrsta sumnje u troškove agencije
  • bezbedonosni rizici usled “puštanja“ agencije u njihov sistem
  • shvatanje da se ponekad želje kompanije ne poklapaju sa “radom“ outsource agencije itd.

Ja sam ovde naveo samo nekoliko, ali to su one koje su mi mahom parale uši poslednjih meseci.

Medjutim tu su se stvorili i neki uslovi da eventualno obučim njihovog zaposlenog za poziciju community managera, kako bi on kao stalno zaposleni, mogao da obavlja tu funkciju, a samo prisustvo u kompaniji i shvatanje njenih želja, učestvovanje u kreiranju strategija, i ono što je najbitnije, Response time bi se skratio na minimum u kriznim situacijama, je nešto što kompanije najviše privlači ka in-house community manageru.

community-manager-appreciation-day

Na ovaj način kompanija bi imala uštedu troškova, totalnu kontrolu nad community-em i zajednicom koju njihov zaposleni vodi, ali i na puls te zajednice koju mogu osetiti kroz interakciju sa fanovima. Drugim rečima, sve je ovo moguće i preneti kompaniji od strane agencije, ali to je sve ipak tudje subjektivno mišljenje koje kompanije žele da prebace na svoj teren.

Koliko je bitno znati sve navike svoje publike, pokazatelj su nam i kompanije koje pod svojim krovom imaju in-house community manager-e. Navešću vam primer kompanije Delta, koja pored svih sektora, ima i razvijen digitalni centar pod čijim krovom je i community manager. Samo njegovo prisustvo u kompaniji daje instant odgovore na sve eventualne pritužbe njihovih fanova, pa kompanija nije u poziciji da čeka na mail od outsource agencije, veća o odgovorima, šalje odgovor agenciji, da bi agencija mogla da reaguje. Drugim rečima, to je nepotrebno čekanje na reakciju agencije, koja mora da čuje stav kompanije, pa tek onda uradi svoje.

Moj lični stav je da outsource agencije donose i svoje znanje, primedbe, zapažanja, koje mogu da usmere ka kompaniji radi boljeg nastupa na društvenim medijima. Ali koliko će kao takve opstati u budućnosti nisam baš siguran. Sa druge strane, ma koliko bili svi srećni oko postizanja dogovora, stvaranja harmonije izmedju kompanije i agencije, osećaja pobede, i na kraju potpisivanja Ugovora o predstavljanju i nastupu brendova na društvenim medijima, jedno je ipak činjenica: Outsource agencija predstavlja kompaniju i u njeno ime nastupa na društvenim medijima, i to je ono krucijalno što u sve većem broju smeta samim kompanijama, jer postaju svesne da mogu i same sebe predstavljati, uz smanjenje troškova.

Da bi se kvalitetno vodili korporacijski nalozi u okviru agencije treba znati da jedna osoba može maksimalno da vodi 2, a oni najsposobniji 3 naloga drugih kompanija. To iziskuje znanje, vreme, kreativnost, i sve treba iskombinovati na više načina. Priznaćete, ovakav tempo može da zamori svakog, a pogotovo zaposlenog od koga se očekuje trezvenost u svakom trenutku.

Naravno… Sutra mi možda donese neke druge poglede na situaciju…

Oglašavanje