Pre izvesnog vremena sam se vratio sa Krfa, zanimljivog ostrva Jonskog mora, na samo 1h leta od Beograda. Ostrvo kao ostrvo nije na mene ostavilo neki poseban utisak, ali stari grad, ujedno i administrativni centar Krfa – Kerkira, jeste! Prosto je ušuškan, lep, sa mnogo turista. U sezoni im je broj ogroman, a preko godine tu živi oko 30 hiljada stanovnika.

Ovo vam pišem iz razloga jer sam tamo, baš kao i u Beogradu, koristio javni prevoz (Corfu City Bus) za obilazak ostrva. Kako sam bio smešen u Ipsosu, nekih 20ak km od Kerkire, putovanje do Kerkire je trajalo nekih pola sata. Medjutim, ono što sam veoma brzo usvojio i prihvatio su stvari koje su me baš osvestile da je moguće poštovati pravila, jer drugačije ne može! Sve dok vam neko pruža mogućnost da može drugačije, tako će i biti! Kulturološka razlika izmedju Srba i Grka ne znam kolika ja, ali meni je bila kao planina. Uhvativši sebe da se ponašam kao i svi ostali, nimalo mi nije teško palo da svaki dan odvajam 1.5 € po pravcu kako bih se vozio najjeftinijim prevozom na Krfu. Ne znam kako je u drugim delovima Grčke, i većim gradovima, ali npr. na Zakintosu je ista priča kao i na Krfu. Znači, moje dve posete Grčkoj su 2 od 2 iste!

Corfu City Bus, okretnica

Cena karte od 1.5 € nije baš mala kada se prebaci u dinare, ali trudio sam se da to ne radim, inače nikad ništa ne bih kupio tamo. Sve je dosta skuplje nego kod nas, ali za prevoz se ima. Kako sve funkcioniše pokušaću kratko da vam objasnim.

Ulazi se na prednja vrata i kraj! Možete da stojite koliko hoćete na drugim, trećim ili koliko ih ima, ali možete ući samo na prva. Nakon jednog stajanja na srednjim vratima i vike: “Srednjaaaaa“ skontao sam da vičem u prazno. Karte možete kupiti svuda, u marketu, na recepciji hotela, kiosku, ali i na posebnim automatima koji se nalaze na pojedinim stanicama. Samo sam pomislio koliko bi taj automat opstao u Srba? Verujem 2 dana… i to mi je bilo jasno. Da li što sam stranac ili mi je to u Biti, meni je krajnje zanimljivo bilo da svaki put uredno pripremim 1.5 €, izaberem opciju jezika, broj karata, i ubacim kovani novac kako bi se karte same odštampale i izašle za korišćenje. I svako pre i posle mene je radio isto. Bili smo iznanđeni procedurom, ali i očuvanošću samih automata. Inače oni funkcionišu kao oni aparati za slatkiše i pića iz američkih filmova…

6846854418_f374a542db_zNakon kupljene karte uredno se čeka svoj red za ulazak na prednja vrata, zajedno sa još xy ostalih putnika. Na ulasku vam uvek vozač poništi kartu, a možete i sami na aparatu pored vozača. Dakle, ne možete ući ako je karta nije poništena. U prvi mah sam posmatrao ponašanje ljudi na takav sistem, i verujte sve šljaka.

Ono što me je posebno iznenadilo jeste sistem izlaska iz autobusa na svojoj stanici. Kao i u našim busevima, postoji dugme STOP, koje stoji na skoro svim držačima u busu. Dakle, ukoliko želite da izađete iz autobusa, dovoljno je da pritisnete to dugme, na displeju iznad vas se upali znak STOP, koji obaveštava i ostale putnike da će neko izaći tu, pa se možete pripremiti i vi. Ukoliko ga niko ne pritisne, bus neće stati! Kada stane, sami pritiskate dugme za izlazak, isto kao i na našim tramvajima. Sad zamišljam scenu iz naših autobusa gde svako, ali svako makar jednom pritisne dugme STOP iz radoznalosti šta će se desiti, kao i situacije gde bi pojedini zavitlavali vozača stiskanjem non-stop!

Da li su oni stvarno civilizovaniji od nas? Odgovor je da nisu, samo su naučeni. Jeste da ih malo na ostvru, ali i svi koji dodju poštuju ista pravila. Dakle, da moguće je, i mogu vam reći da je jako kulturno i prijatno voziti se njihovim prevozom. Napominjem da na okretnici uredno stoji displej koji pokazuje za koliko kreće sledeći bus na vašoj liniji!

Uz to… da li možete da zamislite našeg vozača da na pauzi dok ne krene bus (a na Krfu kreću u min, i nikad ne kasne, pa se možete orjentisati veoma lako) čisti prozore, držače u busu, ulazna vrata itd.??? Ja ne mogu! Svaki vozač je sam održavao svoj autobus!

Klima radi! Ej, radi! Nikad nisam izašao mokar iz busa, iako je napolju preko 30 stepeni bilo svaki dan. Temperatura je umerena, da se ne smrzavaš, i da te ne udari toplotni udar kad izadješ iz busa. Sve je nakako pod konac.

6165216875_27aa1b13a5_z (1)

Ne znam šta bih vam više napisao, osim da i nama želim ovakav sistem. U prilog tome skoro čuh jedan razgovor jedne mlade devojke na stanici za pravac sa Zelenog Venca ka NBG. Prilaze stranci devojci i pitaju je za pomoć:

-Izvinite, gde možemo da kupimo karte za autobus i koliko traju i koštaju?

Devojka: Možete ih dopuniti na kiosku samo, i treba vam plastična karta koja košta 250 dinara. A možete i onu za 1h koja je oko 100 dinara. A jedna karta vam košta 73 dinara. Ali šta će vam karte? Vi ste stranci… ako vas uhvati neko, samo pričajte engleski, neće vas razumeti, i pravite se ludi. Uostalom i ne mogu da vam napišu kaznu jer niste iz Srbije. Šta vas briga!… osmeh…

Ostao sam zatečen odgovorima… jer čak i ona njima poručuje da ne kupuju kartu. Zapravo najveći problem je što ona sebi dozvoljava da ih tako uputi, a mogu da tvrdim da na Krfu bi sama kupovala kartu! Baš zbog toga što su stranci i što koriste javni prevoz treba da ga plate, a ne da se švercuju.

Onakvi smo kakve nas vaspitaju. Sve potiče iz kuće. Dok ne vidite da može, uvek ćemo da se bunimo.

Toliko. Promenimo sistem, budimo civilizovani!

Oglašavanje