Kada sam prvi put držao iPhone u ruci bilo je to davno… tadašnji iPhone 2 je bio čudo, sa trojkom sam se nervirao oko signala po Beogradu i širom naše zemlje, pa sam na neko vreme batalio da se družim sa njima. Međutim, onda je usledio poziv kompanije Vip mobile na predstavljanje novog iPhone 6 i najave da će ovaj telefona biti u Srbiji legalno! Naravno svi smo bili oduševljeni, čekamo još zvaničnu potvrdu. Zapravo, najave da će se ovaj telefon naći kod nas mobilni operateri su najavljivali uveliko, a nekako je Vip mobile to uradio profi i preusmerio sva svetla pozornice na sebe. Bravo! (jeste da je moja mreža od početka rada ovde, ovo nije plaćena reklama). O tome šta se dešava po pitanju i zvaničnog dolaska i najave iPhone u Srbiji možete pročitati na linku koji ste upravo prešli.

Nakon dosta godina od mog poslednjeg iPhone-a dobio sam priliku da testiram ovaj telefon. I mogu vam reći da ako ljubav na prvi pogled izgleda ovako, onda je to svakako to. iPhone 6 od 4,7 inča, a ja sam imao srebrni/beli, izgleda prelepo. Nekako imate utisak da vam lebdi u ruci, veoma je tanak, elegantan, i od hladnoće materijala na pozadini u svakom trenutku znate gde je. Problem koji se javlja u mojoj glavi je što ovaj telefon nije jeftin pa samim tim i želimo da ga čuvamo, mazimo, pazimo, pa kupujemo fotrole ne bi li ostao kao nov. Medjutim, upravo ta fotrola kvari onaj pravi osećaj da držite iPhone u rukama, da osetite sve njegove linije, veličinu itd. U fotroli je sačuvan, ali dosta glomazniji i sva elegancija se ne vidi. Ako je van fortole izgrebaću ga, ako je u njoj neću ali nije to To. Nadam se da me razumete.

Bela  mala kutija izgleda kao pandorina. Jedva čekate da je otvorite i zavirite u njen sadržaj. Prvo otpakivanje je uvek uzbudljivo pa sam i to zabeležio u slikama…. sve je pod konac, a posebno mi j eza oko zapala sjajna kutija sa slušalice koje se nikako ne mogu umrsiti! Izgleda elegantno i ide uz iPhone.

Prvo što sam uradio jeste da proverim signal mreže i kako se ko čuje. I mogu vam reći da je sve sasvršeno. Čisto bez šumova, odjeka itd. Signal je jak, nemam problema sa prelaženjem iz jednog dela grada u drugi i pada mreže usled promene baznih stanica. Priča preko njega je super doživljaj.

Ne savija se!

Prelazak sa androida na iOS nije baš lako kao što izgleda. Zapravo treba veoma malo vremena da se udje u štos, ali ovaj sistem nudi totalno uprošćene funkcije što ga čini neverovatno preciznim, brzim i funkcionalnim. Za razliku od modela koji privatno koristim, ovaj ekran je manji, jer ja sam na 5,2 inča. Svet mi je u trenutku izgledao manje, ali navikne se čovek. Zapravo ekran od 4,7 inča koji nudi iPhone model 6, je sasvim dovoljan. Usled njegove lepote i funkcija i zaboravite da ste na manjem ekranu. Takođe sam imao priliku da isprobam i model 6 plus, koji je dosta veći, i stvarno vam trebaju obe ruke za njega. Čak i ovaj telefon, manji, nudi jednu zanimljivu opciju koju sasvim slučajno ”provalio”, a kasnije saznao da se zove Reachability. Naime ukoliko imate baš malu ruku, duplim brzim klikom/tapkanjem na home dugme, vaš ekran se ”spusti” na pola, pa tako lako možete doći do opcija koje su se nalazile na vrhu ekrana. Zaista super stvar, može dosta da olakša. Vraćanje na prethodne pozicije je prosto, samo kliknete na ekran.

Photo: www.tekrevue.com

Kako je za neke opcije potreban update, nisam se mnogo trudio da pohvatam sve, jer me je kamera osvojila. Poseduje 8 mpx što je dovoljno. Ja koristim od 13 mpx, i sad kontam da nema potrebe za rasipanjem piksela. Takodje zamerke koje se čuju, a da su vezane za kameru, jeste da je ona malo ispupčena sa zadnje strane, pa telefona na ravnoj površini ne prati liniju površine. Pa šta? Ako je to razlog da ga ne uzmete, onda ni telefon nije za vas. Fotografije su čiste, boje žive, i slobodno možete napraviti fotku za svoj omiljeni ram iznad tv-a. Kako to izgleda u praksi pokušao sam da vam dočaram na par fotki u nastavku.

Dakle da se ne postidite ni od najboljih fotografa. 🙂 Ono što me najviše kupilo kod ovog telefona je mogućnost koju da je video zapis. Jednom rečju WOW! Dve funkcije su tu savršene: Slow motion video (usporeni snimak) i Time Laps video (ubrzani snimak). Da bih uradio ova snimka bili su potrebni eksremni uslovi da bi dobio maksimalni rezultat. Za slow motion movie sam izabrao najsektremnije mesto u Beograd – GSP! Jer u njemu se sve trese, putevi nisu ravni, ljudi se guraju a ja treba da snimim video. Idealno. Evo rezulatata…

A da biste napravili Time laps movie, onaj ubrzani, potrebno je da vam je baterija puna, da nadjete pogodno mesto i zaboravite na telefon na jedno sat vremena. Kako jednu sekundu snimka čini ubrzanih 6 sekundi (otprilike) za 1h snimanja dobijete ubrzani snimak od cca 30ak sekundi. Ja sam svoj zaboravio na prozoru kancelarije, i evo rezulatata:

Kao i noviji telefoni, i iPhone 6 nudi opcije snimanja prednjom kamerom i mogućnost da izaberete odredjeni mod slike. Naravno važi i za prednju, ali kako je selfie super za marketinške poduhvate i svi želimo da ispadnemo lepi, i ovde imate preview tih opcija. Preduhitrite instagram, što bih ja rekao.

Još jedna funkcija mi je zapala za oko, a ona je onako baš fency. Naime novi iPhone 6 nudi i jedno dodatno dugme koji vam omogućava najlakše prelaženje iz jednog moda telefona u drugi, a tiče se zvona i vibracije. Dugme se nalazi sa strane i najprostijim prebacivanjem u gornji ili donji položaj možete da svog mezimca naterate da vibrira ili da zvoni. Ovo je idealno za poslovne ljude koji idu sa sastanka na sastanak. Kada je dugme u poziciji crveno telefon je na vibraciji, kada ga vratite zvoni. Za razliku od svih ostalih telefona koje morate da otključate, udjete u opcije, ovde to radite i dok je telefon u standby modu. Sjajno!

Naravno pitanje koje sve zanima, a naročito one prave ljubitelje ove marke, jeste kada će konačno iPhone biti u prodavnicama u Srbiji? Iz Vip mobile-a nam poručuju a se uveliko radi na tome, pa sam ja lično veoma pozitivan oko cele priče.

Ukoliko se ikada budete pitali da li da imate jedan ovakav telefon, odgovor je DA. Problema oko store-a ima, ali nisu ne premostivi. Apple gaji drugačiju filozifiju pravljenja telefona, a budimo iskreni: oni su i smislili touch telefone. Dakle, nova iPhone 6ca je prelepa, brza, elegantna, i sve što vam padne na pamet. Naravno RATEL ima svoja pravila o kada je uvoz elektronske robe u pitanju, pa ostaje da vidimo kako će se Apple uklopiti u sve. Navijamo!

Za kraj još jedna slika 🙂

Oglašavanje