Najava kompanije Facebook da će od 2015. godine smanjiti ili ukinuti sponzorisane postove, reklame i promociju mnoge kompanije će poremetiti. Zapravo već osećam da se ljuljaju, a razloga za to zapravo nemaju. Kad kažem nemaju, mislim na one kompanije koje razmišljaju unapred i koje već koriste najbolje oružje za promociju svojih usluga ili proizvoda, a to su njihovi krajnji konzumenti – Ljudi!

Vrlo nedavno sam pisao o tome da Glup marketing postoji, zašto ga koristite? Danas je priča slična, ali i otvara neka druga vrata, a to si vrata poverenja! Ono se veoma teško stiče a veoma brzo gubi.

DonMarkoC Blog (1)

Šta će se promeniti od 2015. godine?

Imaćemo priliku da sakrijemo postove koje ne želimo da gledamo više, što praktično imamo i danas, ali mali broj ljudi ga koristi, pa i dalje gledaju ono što ne žele. ili još lakše, dok vam neko ne kaže da je to moguće vi nećete ni pokušati sami da istražite.

Imaćemo veći fokus na kompanije i brendove koje zaista volimo, pa ćemo samim tim i biti u većoj interakciji sa njima. Naravno oni najverniji fanovi su i danas u ovom modu.

Ukoliko kompanije/brendovi ne prepoznaju da je kontakt sa krajnjim korisnicima njihovih usluga najbolji kanal samopromocije, brzo će izgubiti interesovanje samih korisnika, jer danas je borba za svakog pojedinačnog korisnika veoma bitna. Zašto je ovo važno? Zato što će na ovaj način sami korisnici stvoriti jedan ogroman organski reach, što može da pruži bolje efekte od onog namentutnog-sponzorisanog.

DonMarkoC Blog (3)

Još veći fokus ovde vidim u pojavi zvanoj People2People, odnosno čovek čoveku ili od usta do usta. Ukoliko kompanija/brend na ovaj način uspostavi kontakt sa korisnicima, automatski će dobiti promociju njihovg brenda, i što je još važnije, sam korisnik će tu info predstaviti onima sa kojim je on uvezan, odnosno sa prijateljima. Bilo da su oni prijatelji ili “prijatelji“ svakako će imati veću “težinu“ i “uticaj“ na okruženje ukoliko je info došla od nekoga koja poznaju ili “poznaju“. Tako se stvara jedan viral informacija, koje zapravo ne moraju više ni biti u slici, kao što je do sada bio običaj. Pored ove pojave, svi ostali koji nisu “ispoštovani“ i kojima nije “ukazana čast“ da baš oni budu brend ambasadori, će upravo to i poželeti: Da budu bliski sa nekim brendom, da se osete posebnim i izabranim! To je ključ budućeg osnosa sa krajnjim korisnicima.

DonMarkoC Blog (2)

Mnogi će se pitati kako doći do njih? Zapravo je dosta lako, treba vam ideja i vreme uloženo u pronalaženje adekvatnih krajnjih korsnika, malo pažnje prema njima, i ostalo će teći svojim tokom – organski!

Blogeri su takođe jako dobar alat za promociju svojih proizvoda ili usluga, jer i oni imaju izgrađeni odnos sa svojom publikom i verne pratioce. Kako to funkcioniše opisaću vam ukratko na svom primeru. Svaki put kada me kontaktira neka kompanija da napišem sponzorisan blog post, moja lična odluka je da li ću to uraditi ili ne, iz prostog razloga jer ja ili imam formirano mišljenje o nekom brendu, ili imam iskustva, ili ne znam ništa o tome pa želim da saznam. Ukoliko me npr. kontaktira brend posvećen muškim brijačima, a ja imam loša iskustva sa njima, saradnja se neće desiti, i pored činjenica da bih možda zaradio pare. Zašto? Zato što bi taj post bio licemeran i neiskren, ja ne verujem u kvalitet tog brenda! Sa druge strane ako me kontaktira brend iz iste branše, a ja sam njihov korisnik i imam iskustva, rado ću prihvatiti saradnju, zaraditi i na najbolji način ispromovisati celu priču.

DonMarkoC Blog (4)

Šta time dobijaju ostali?

Dobijaju informaciju o kvalitetu nekog brenda, njihovoj ideji, njihovim novitetima, i moje lično iskustvo i utiske o brendu. Samim tim oni koji me poznaju znaju da ih ne lažem i da im prenosim najpouzdaniju informaciju, što brendu otvara mogućnost novih korisnika.

Najbitnija stvar u plasiranju novih proizvoda/usluga jeste kontent u dobrom kontekstu. Dakle, bez dobrog kontenta slaba je mogućnost da ćete bidi vidljivi, a bez sjajnog konteksta u kom se pušta taj kontent, još manje. Brendovi znaju da je njihov krajnji cilj profit i brand awareness, samo je pitanje u kom kontekstu predstavljanju svoj kontent, odnosno proizvod/uslugu itd.

Da li ćete više verovati nekom koga poznjate ili samom brendu bez ikakvog kontakta sa njima?

Oglašavanje