Ovih dana odjeknula je vest da je izvesni voditelj poznate televizije pretukao svoju devojku. Vest za svaku osudu! U prvim redovima ovog teksta i osvrta na sam događaj i njegovo pojavljivanje u javnosti, moram biti izričit u jednom: STOP NASILJU NAD ŽENAMA! Bilo psihičkom ili fizičkom. Pišem ovo sada, a ponoviću i na kraju teksta, jer će se sigurno naći neki “pametnjaković“ koji neće skontati o čemu ovde pišem.

Slika koja se vrti ovih dana je slika prebijene devojke, sa modricama oko oka, rascepanom usnom, i tupim pogledom. Medjutim način na koji je cela ova priča krenula je ona koja je donela i sumnje na sam događaj. Da li su društvene mreže pravo mesto da se pokrene ovakva priča? Sam fenomen društvenih mreža je sam po sebi jedna vrsta smaopromocije. Naravno da ovde ne govorim o njenoj samopromociji, ali postavlja se pitanje: Da li je prikladno, umesno na ovaj način pokrenuti špekulacije oko nemilog događaja? I koliko zapravo možemo verovati svemu što vidimo na društvenim mrežama?

Svaka pretučena žena ne bi smela da ćuti o tome, jer na taj način stavlja do znanja suprotnom polu da je ona saglasna sa tim da je on tuče. Što je samo po sebi jako loše. Kako je stvar individualna od žene do žene, nisam kadar da špekulišem o toj poziciji i odluci jedne žene. Ono što međutim zavređuje pažnju je upravo slika i info koju je ova devojka plasirala javnosti, i reakcije koje je ona proizvela.

Postojalo je makar 3 načina da se ova situacija pokrene kod pravosudnih organa i organa vlasti u ovoj zemlji. Navešću moguće sledove toka:

  1. Da prvo ode u policiju, prijavi napasnika i policija ga uhapsi. Zatim da policija pozove hitnu pomoć da pregleda devojku i ustanovi stepen povrede. Mogućnost da ovim tokom vest o poznatoj ličnosti završi u medijima je 50%. Naravno, pojaviće se, ali možda u drugoj formi sa istom suštinom.
  2. Da devojka prvo ode u hitnu pomoć, gde se ustanovljavaju povrede nanete od strane napasnika, zatim da hitna pomoć pozove policiju, pa da privedu napasnika. Mogućnost da se vest pojavi u medijima je 80%, sa obzirom da i hitna pomoć ima svoju službu obaveštavanja, a i mediji su redovni u blizini iste. Forma u kojoj bi se plasirala vest bi bila drugačija od prvog primera.
  3. Treća mogućnost, i ona koja se desila jeste da devojka samoinicijativno objavi fotografiju u medije putem društvenih mreža. Kako je ona polu-poznata ličnost koja se zabavlja sa poznatom ličnošću, mogućnost da ova vest dospe u medije je 100%! Budimo realni.

Stvar koja je pokrenula lavinu špekulacija jeste da li je ovo još jedna markentiška kampanja ili stvarnost? Kako god, stvar je loša a izazvala je reakcije. Pojava koja je još više izazvala pažnju jeste način na koji je ona plasirana kroz njenu formu.

“Prebijena sam. Kako vam se sviđaju moje sise?“ odnosno, FORMA vs. SUŠTINA

Dakle, svako od nas koji smo videli fotografiju devojke primetili smo sledeće: Lepu devojku, sa masnicom, kako pozira za selfie, sa sve rukom ispod grudi, koje su takođe u prvom planu. Slika je izazvala razne reakcije, od toga da je smišljena, pozerska, “Pa baš si morala sise da pokažeš“ itd. I to je ono što je možda skrenulo pažnju sa bitnije info, a to je da li je ona zaista prebijena? Pitanja tipa: “Zašto si se tako slikala?“ , “Zar tako izgleda žrtva nasilja“, “Bitno je da si ispozirala, zar ne?“ su samo deo dešavanja.

Ukoliko bi na slici bila manje lepa devojka, koja nema silikone ili prave veće grudi na izvolte, bez napućenih usta, da li bi onda ta ista vest imala isti efekat? Da li bi onda pokazali empatiju prema nesrećnoj devojci ili ne? Koliko zapravo sam izgled i izgled fotografije utiče na naš sud?

Forma ove slike jeste poziranje prebijene devojke. I moram priznati da mi je na prvi pogled bilo strašno šta vidim, a na drugi sam se zamislio. Kao i svi verujem, jer vidim po reakcijama drugih. Svi smo videli te sise i taj puć, i nismo mogli da ih ne vidimo, zar ne? Ali upravo to je FORMA koja je skrenula pažnju sa SUŠTINE, a to je prebijanje žene.

Kako mediji navode, ovo nije kampanja. Kako momak tvrdi, on nije prebio devojku i sve će biti u redu. Kako mi tvrdimo, ovo nije prikladan način da se to uradi. Da se skrene pažnja na situaciju jeste, ali da li na ovaj način? Pasivno agresivno postavljanje slike sa jasnom porukom i instant osudom momka koji je to uradio, je urodio plodom. A šta da se ispostavilo da je nešto drugo, a ne stvarnost, kako bismo se odužili momku?

Dakle, neki mini rezime. Smatram da je neprikladno na ovaj način pokrenuti lavinu optužbi. Medijsku pažnju je dobila ali iz loših razloga, koju ne želim ni jednom biću na svetu, a i životinji. Forma u kojoj je ovo pokrenuto putem društvenih mreža je zaklonila samu suštinu. I to nije dobro.

Takođe javlja se i jedna vrsta nepoverenja u same društvene mreže koje su mahom izvor informacija medijima. A to je onda domino efekat.

E sad da ponovim još jednom: STOP NASILJU NAD ŽENAMA! Bilo psihičkom ili fizičkom. Ovo je osvrt na sled događaja koji su doveli do špekulacija da li je vest istina ili ne, i kako je forma bitna koliko i suština.

Oglašavanje