Saturday, March 24, 2018
DonMarkoC

Kad priroda traje, priroda daje

Skoro svi mi volimo vodu, njenu blizinu, njene čari dok plivamo, njenu pojavu… I nekako uvek kada smo pored vode ta neka negativna enegrija ode nizvodno… opušta, relaksira, potkrepljuje. Nekada kada sam kretao u prvi razred, pa kasnije na fakultet, pa još kasnije u vojsku, mama je posipala za mnom čašu vode za sreću. To je običaj koji je nekako ustaljen kod nas. Onako, nek je sa srećom. Ta mala količina vode treba da me zaštiti od neželjenih pojava. Da, baš ona, voda.

Medjutim, nakon katastrofe koje su nas zadesile 2014. godine, a kojom smo svi bili pogođeni, direktno ili indirektno, logično se javlja jedno krajnje prosto pitanje: Koliko mi zapravo vodimo računa o vodi oko nas? 

Rosa Voda - DonMarkoC blog  (2)

Predeo Vlasine

Ja sam odrastao u Vrnjačkoj banji, a ispred samog praga teče i dan danas jedna mala Lipovačka reka… Dan je bio nezamisliv ako se ne igramo u koritu reke, ako ne pecamo male krkušice i tražimo da ugledamo rakove, one rečne, lepe… bilo je to sjajno vreme. Ćale mi je uvek govorio da ako ima rakova i krkušica, voda je čista. Danas… danas ta reka preti da nanese i štetu domovima koji se pružaju uz nju, a jedini koji to može da spreči je čovek. Ta reka, i sve reke ovog sveta nisu mesto za bacanje kupusa koji je preostao nakon zime, nisu mesto za bacanje smeća, za ostavljanje starog nameštaja, bele tehnike itd. NE! Sve reke nisu za to. Samim delovanjem na jedan deo ekosistema vi zapravo delujete i na ostale, a kako su svi uvezani tako je šteta nemerljiva. Sve što prospete prodire u zemlju, sve što ne treba dolazi do podzemnih voda koje nekad negde izbiju na površinu… a dalje, one su izvor života za životinje, ljude, biljke… Prosto.

Treba da znamo: Izvori zagađenja mogu biti indirektni i direktni.

Direktni su:

  • Industrija (industriske odpadne vode)
  • Domaćinstva (komunalne odpadne vode)
  • Vodeni saobraćaj
  • Havarije i nesreće

Indirektni su:

  • Poljoprivreda
  • Stočarstvo

Malo je onih koji baš brinu o prirodnim resursima uopšte, a posebno o vodi. Zato ću vam predstaviti kako to radi jedna odgovorna kompanija.

Rosa Voda - DonMarkoC blog  (1)

Na Vlasinskoj visoravni, na 1.230 metara nadmorske visine, nalazi se najviše veštačko jezero u Srbiji – Vlasinsko jezero. Netaknuta priroda, bujna vegetacija i brojni planinski izvori koji su se formirali „iznad oblaka“, na više od 1.500 metara, specifičnosti su tog kraja.  Na Gorskom oku, kako mnogi vole da nazivaju ovo jezero, neobičnu pojavu čine plutajuća ostrva koja pri povećanom vodostaju plove po jezeru čineći svojevrsnu atrakciju ovog predela.  Na planini Vardenik “sakriven” je i izvor Rosa vode. Upravo ova kompanija je jedna od odgovornijih jer vodi računa o jednoj od najvažnijih ljudskih potrebština. Fabrika je osnovana 1998. godine kao Vlasinka d.o.o, da bi 2005. godine postala deo Coca-Cola Sistema. Danas fabrika zapošljava više od 100 ljudi, koji su veoma posvećeni svom poslu.

Zašto ROSA?

Da ova kompanija nije toliko uspešna, verujem da nikada ne bih saznao da ovakvo priznanje uopšte i postoji. Rosa voda i Vlasinka su prvi u Srbiji dobili priznanje za očuvanje prirodnih resursa, odnosno EWS Zlatni seritfikat koji dodeljuje Evropska agencija za upravljanje i očuvanje voda, odnosno, European Water Stewardship, ili skraćeno EWS. Dakle priznanje vredno svakog pomena. Još više se iznenadim kada shvatim da ljudi koji vode kompaniju imaju itekako razvijenu svest o značaju očuvanja prirodnih resursa, a posebno vode.

Sertifikat kojim je Rosa voda potvrdila svoj kvalitet i kroz ovo evropsko priznanje obnavlja se na svake tri godine re-sertifikacijom čime se potvrđuje održivost i usaglašavanje sa novim zahtevima i ekološkim standardima. Ukoliko vam nije baš najjasnije šta ovo znači, pokušaću onako narodskije da predstavim. Dakle, ROSA voda je ispoštovala sve standarde i zahteve koji su potrebni da bi potvrdili svoj kvalitet. Ovim standardima je definisana potrebna oprema, metode za kontrolu procesa i kvaliteta gotovog proizvoda, kao i specifikacije koje sam proizvod treba da ispunjava. Ono što iz iskustva znam jeste da trud, zalaganje i rad daju rezultate, a to se u ovom slučaju ogleda u dobijau ovog sertifikata, ali da je još teže održati postojeće procedure, standarde, a kasnije i unaprediti ih. Dakle, posao koji zahteva konstantnu koncentraciju i fokus. Svaka čast.

Rosa Voda - DonMarkoC blog  (1)

Vlasinsko jezero

Takodje još jedna dobra vest… Rosa je na tržištima Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, lansirala prvu eko bocu čija je ambalaža do 30 odsto biljnog porekla, a uz to je u potpunosti pogodna za reciklažu. Ova inovativna boca, napravljena po savremenoj PlantBottle™ tehnologiji, predstavljena je multimedijalnim „Koncertom za biljke“ u Botaničkoj bašti u Beogradu.

Šta sam ovim tekstom hteo da vam kažem… ja lično verujem u dobre projekte i dobre stvari. Nije mi nikada bilo bitno o kojoj kompaniji je reč, sve dokle ta kompanija, ili osoba, uradi nešto dobro, ima moju pažnju i moj doprinos temi. Rosa voda je to zaslužila svojim delovanjem i primerom kako se to radi.

Ovaj tekst je sponzorisan od strane ROSA vode.

Oglašavanje

About The Author

Krenuo sa sportom. Prešao iz analognog u digitalno. Kreativac. Osnivač Adria Daily magazina. Zaljubljenik u dobre stvari. Ne voli nepravdu. Život ne želi da pamti po rizicima koje nije prihvatio.

%d bloggers like this: