Skoro svake godine, negde na prelazu sa leta na jesen primećujem kod sebe, ali i drugih, da postaju mrzovoljni, manje se smeju, sve ih mrzi. Da li zato što je kraj leta i odmora pa ih čeka posao, ili prosto klima i vreme urade svoje, ne znam. Međutim kao da smo nekako udareni mokrom krpom u glavu, mamurni od života i obaveza pa nam ponestaje energije. I sve to ne bi bilo čudno da u taj period ne ulazimo baš odmorni i punih baterija sa odmora. Žal za slobodom i životom bez obaveza nas toliko čvrsto drži da se lanac nastavlja i u ovo doba.

Ja, da budem iskren, nemam nikakvih problema sa alergijama, polenima, padom imuniteta, držim se onako stojički. Ali desi mi se da mi padne energija, ponestane snage i uvek sam nekako mislio da to rešim dobrim snom. Nekada uspe nekada ne.

Relativno skoro sam putovao i kao i svako gledam one sitnice koje u Srbiji ne primećujem. Znate one tezge, radnje po svetu kojih ima i kod nas, ali su te tamo nekako uvek ,,bolje’’. Ne znam kako da objasnim tu pojavu, ali te neke sitnice kupujem pre tamo nego ovde. Čudno. U svom tom ludilu i tabanjanju po gradovima Evrope za sve pare, čovek se prosto iscedi, i fizički i emotivno. Svaka nit organizma je napregnuta da sazna, vidi, čuje što više. Koliki je limit svega toga još nisam otkrio, ali jesam da sam nakon takvih poduhvata iscrpljen.

Sa mnom je na svu sreću bila i žena iz Srbije, koja je starija i iskusnija od mene. Bilo je to veoma zanimljivo putovanje na kom su se pomešali iskustvo i mladost (ja sam kao mlad). I kao i svako ko je dosta stariji od mene i ko ima da me nešto posavetuje, tako se desilo i ovaj put. Zašto vam ovo govorim? Zato što je nekada dobro poslušati starije, iako mnogi samo klimnu glavom i čekaju da sami udare istom o zid, ja sam taj deo preskočio. Sva ona pomagala oko oporavka svoje Biti nakon napora i daju rezultate, mada se nekada i ne pokažu kako treba jer se telo navikne i prezasiti istih metoda. E tu na scenu dolazi vaša otvorenost za nove metode koje vam neko drugi preporučuje iz iskustva. Koliko ste otvoreni za takva iskustva?

U svom klecanju snage na izdisaju dana ta divna žena mi je ponudila da probam eterično ulje, za koje je tvrdila da podize enrgiju i relaksira. Iskreno, bio sam otvoren za predlog ali i sa dozom opreza. Vrlo jednostavno mi je objasnila kako se koristi. Ono što sam primetio je da je stvarno lepo mirisalo i donosilo neki mir u okruženje. Energija je dobila balans, kao da vodom odnešeno što bi babe rekle. Zapravo Eterična ulja su hidrofobne tečnosti (nerastvorljive u vodi) koje se dobijaju iz različitih delova biljke, a najčešće nastaju procesom destilacije. Eterična ulja imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.

Međutim, kako svakoga dana imamo sve više naučnih istraživanja na eteričnim uljima sve je češća njihova oralna terapijska primena. Eterična ulja su skup lako isparivih, biološki aktivnih hemijskih spojeva. Dobijaju se iz biljnih sirovina, a pri tom se koriste različiti delovi biljaka: korenje, kora, lišće, cvetovi, plodovi, semenje, a često i cela biljka. Kako sam veoma malo znao o ovome, a sve zahvaljujući nekom starijem koji me je uputio, eto meni novog prijatelja u kući, ali i na poslu.

Verovatno se pitate, tj., oni koji nisu upoznati sa ovim uljima kao ja do sada, kako se koriste?

Zapravo veoma lako. Potrebno vam je:

-1 šolja vode

-5 kašičica kakao praha

-1/2 kašičice tečnog zaslađivača Zdravo slatko ili zaslađivača u prahu (prilagoditi sopstvenom ukusu)

-1/2 kašičice ekstrakta vanile

-3 šolje mleka ili zamena po želji: sojino, pirinčano, bademovo…

– Probotanik esencijalno Ulje lavande ili peperminta

Pomešati vodu, kakao prah i zaslađivač i zagrevati na šporetu. U drugoj posudi sjediniti melko i ekstrakt vanile. Kada se voda, kakao i zasleđivač zagreju dodati melko sa ekstraktom vanile i mešati dok se smesa ne ujednači. Sipati u šolje i dodati po 1-2 kapi esencijalnog ulja po želji.

Ulje lavande umiruje napetost, otklanja stres, depresiju, anksioznost, napade panike. Pomaže kod glavobolje, migrenoznih napada i nesanice. Poboljšava rad probavnog sistema. Idealno je za opuštajuće zimske večeri.

Ulje peperminta blagotvorno deluje na nadutost i grčeve u stomaku, sprečava mučninu. Olakšava disanje kod upale grla i sinusa. Podiže koncentraciju, razbuđuje. Idealno je za hladne dane koje treba provesti učeći.

I voala 🙂 Probajte, topla preporuka!

Ovaj tekst je podržao Probaotanic.

Probotanic je brend kompanije Baltik Junior u čijem se portfoliju nalaze 100% prirodni, biljni proizvodi.

Oglašavanje