Nakon nekoliko meseci intezivnog ,,druženja’’ sa eteričnim uljima i upoznavanju njihove delotvornosti, prosto mi je na pamet palo da još više saznam o njihovom dejstvu, načinima primene i svrsi. U prethodna dva teksta u kojim sam vam pisao otkud ja u ljubavi sa eteričnim uljima, o njima možete pročitati ovde: Nije svako ulje za jelo, neka podižu energiju i Kakav je vaš stav o alternativnoj i biljnoj medicini, sada sam se obratio profesionalcu u svom poslu, mom drugu Saši Andrijeviću, diplomirani fizioterapeut, koji svakodnevno u svom poslu koristi ova i slična ulja za svoje potrebe. Njegova iskustva su pouzdana i dosta sam naučio. Evo o čemu se radi.

11057442_10204981386003792_1304512497431573291_o

Saša Andrijević, diplomirani fizioterapeut

,,Eterična ulja imaju široku primenu na ljudski organizam i njihov efekat se ostvaruje na dva načina: putem čula mirisa i preko krvotoka. U zavisnosti od toga razlikujemo različite vrste terapije i primene, pa se najčešće koriste u masaži pri čemu se nekoliko kapi eteričnih ulja pomeša sa baznim uljem u odredjenoj razmeri i utrljavanjem kroz pore na koži dospeva u organizam, ispoljavajući svoje dejstvo na tkiva i organe.’’, kaže Saša u samom početku razgovora. Zapravo sa eteričnim uljima dolazimo u dodir skoro svaki put ukoliko se opredelimo za masažu u nekoj profesionalnoj ustanovi.

Pored toga, veoma korisna primena se ogleda kroz inhalacije eteričnim uljima, upotrebom  u sauni, lokalnim utrljavanjem eteričnih ulja na odredjeni deo tela, aromatičnim kupkama, za mirisno oplemenjivanje prostora putem aroma-lampe ali i kao sredstvo lične higijene. Inače aroma lampe su sjajne za vaš dom, jer je izbor aroma širok i daju lep miris vašem domu.

11377242_947425501980687_2135221406981189072_n

Saša dalje nastavlja: ,,Kroz višegodišnje iskustvo, kao fizioterapeut, često koristim eterična ulja zbog njihovog dejstva na kožu, poboljšanje cirkulacije i olakšavanje tegoba kao što su bolovi u mišićima, napetost i hronični umor. Izdvojio bih nekoliko vrsta uz koja postižem fenomenalan rezultat kod navedenih stanja, to su: eterično ulje ruzmarina (kod terapeutskih i sportskih masaža), et.ulje limuna, narandže (kod opuštajućih masaža, pogodni su za suvu i grubu kožu), et.ulje cimeta i bergamota (pomaže zatezanju i podmlađivanju kože, koristan kod kože obuhvaćene celulitom), et.ulje eukaliptusa (kod medicinske masaže sa ciljem čišćenja masne i problematične kože).’’

Generalno, eterična ulja pomažu najviše uz masažu ako govorimo o oporavku, i nakon posla, samo je pitanje koje će et. ulje pojačati kroz neophodnu masažu svoj efekat.

Capture

Znači, poenta je da je masaža izuzetno važna kako bi ulja delovala na smanjenje umora i umanjila napetost ledja i vrata, dovela do lakoće, osećaja toplote u celom telu, prokrvljenost i revitalizaciju. Kako sve više vremena provodimo za kompjuterom i telefonima, tako se i naše telo ponaša napetije i šalje nam jasne signale da mu treba oporavak. Uz to, Saša mi je otkrio da su eterična ulja sjajna i u momentima uklanjanja stresa, i napetosti iz predela vrata i leđa usled dosta posla i sedenja.

I eto… uvek se sazna nešto novo. Ja lično, pored upotrebe ovih ulja, svakako planiram jednu dobru masažu uz upotrebu istih, jer i dok sam pisao ovaj tekst položaj tela mi nije za pohvalu.

Hvala Saši na pomoći oko realizacije ovog teksta.

Ovaj tekst je urađen u saradnji sa brendom Probotanic.

Oglašavanje