U poslednje vreme došlo je do ekspanzije novih profila i priče o Snapchat-u u Srbiji. Priče se mahom vezuju za lična iskustva korišćenja ove aplikacije, a manje iz nekog stvarnog poslovnog iskustva ili studije slučaja koliko zapravo (ne)vredi biti na Snapchat-u i šta se time dobija. Ja ću u ovom postu da uradim nešto slično i da vam predstavim svoj utisak o Snapchat-u u kombinaciji ličnog iskustva i delom poslovnih prilika. Ukoliko se bavite društvenim medijima verujem da će vam biti zanimljivo da ispratite sve aktivacije vezane za Snap. Ukoliko niste u marketingu saznajte šta je Snapchat ovde.

Ukratko: Snapchat je aplikacija koja vam omogućava deljenje sadržaja u vidu fotografija i video zapisa, a koji su vidljivi vašim pratiocima do 10 sekundi narednih 24 sata. Dok privatne poruke možete videti samo jednom. Ideja ove aplikacije verujem da leži zapravo u svakodnevnim situacijama u životu, gde sve pojave iz okruženja praktično možete videti jednom. Dakle, tera vas da pamtite šta ste videli.

Slika: money.cnn.com

Slika: money.cnn.com

Snapchat nudi da pravite Snap-ove i na taj način u kratkoj i vrlo brzoj formi predstavite vaše misli i ideje. Postoji mnogo razloga zašto je ova aplikacija skrenula svetla na sebe, a prvenstveno je ona dobila na pažnji zato što pripadnici nekih novih generacija ne žele da budu tamo gde su njihovi roditelji (čitajte Facebook, Twitter itd.) već žele neko mesto koje je samo za njih. Praktično oni su i najveća ciljna grupa i nadolazeća kupovna snaga ovog društva. Ako se na sve ovo doda i informacija/činjenica da je i sam Facebook ponudio Snapchat-u 3 milijarde dolara da ih kupi, a Snaperi odbili, jasno je da osnivači vide priliku da zarade i više. Po meni još jedan od bitnih razloga ekspanzije ove aplikacije je i sama činjenica da novi klinci nemaju strah od kamere, da su odrasli uz touch screen (ekran na dodir) i da im snimanje sebe ne predstavlja problem. Mi, malo stariji 30+, ipak smo odrastali u nekom drugom sistemu i sa nekim drugim gedzetima. Dakle, Z generacija ima svoje oružje u rukama, a na nama je da se prilagodimo njima.

Kada sam prvi put napravio profil na Snapchat-u, bilo je pre možda 2 godine, nisam skontao o čemu se radi i koja je poenta Snapchat-a, pa ga nisam intezivno ni koristio jer nikoga tamo nije ni bilo iz mog okruženja. Danas, posle konstantnog praćenja i korišćenja povremeno aplikacije, imam ZA i PROTIV. Sve je naravno smešteno u vremenski okvir pisanja ovog teksta, jer se situacija može promeniti sutra – trenutkom kada marketing reklame uđu na Snapchat (najavljeno je).

Vredi

Snapchat je dobar alat za pravljenje buzz-a. Celokupna marketing mašinerija kod nas pokušava da nekako uđe u sistem dark web-a kako bi ispod haube mogla da pokreće kampanje i crpi lidove za svoje potrebe. Ponašanja korisnika, navike, reakcije, ni dan danas nisu sasvim svima jasne, pa je dark web Meka i Medina za marketaše. Snapchat je možda trenutno jedno takvo mesto, daleko od dark web-a, ali nešto nalik njemu jer se odvija samo na ovoj mreži daleko od stvarne javnosti. Pitate se kako? Evo primera. Da li znate da je Fanta pokrenula kampanju na Snapchat-u? Da li znate kako su to pokrenuli? Kako su “povukli“ korisnike na Snap? I šta time dobijaju? Ukoliko vas zanimaju društveni mediji NARAVNO da znate. Ukoliko vas ne zanimaju NARAVNO DA NE ZNATE. To je razlika.

maxresdefault

Dakle, Fanta želi da bude u korak sa vremenom i aktivno je počela da koristi Snapchat kao alat za kampanju. Međutim, kako u Srbiji nema dovoljno korisnika na ovoj aplikaciji, oni su se setili da influensere generacije kojoj se obraćaju, iskoriste da dobiju što više pratilaca svog profila. Za to su angažovali Yasserstain-a, popularnog mladog Jutjubera da napravi buzz kroz YouTube kanal i pozove ciljnu grupu na Snap.

Šta su time postigli?

 • Napravili su bazu korisnika koji je vezan i prati njihov profil na Snap-u
 • Obratili su se tačno i jasno izdefinisanoj ciljnoj grupi
 • Uradili su mix YouTube-Snapchat
 • Pokrenuli su WOM među mladima koji direktno rezultira verovatno ROI-jem za Fantu
 • Podigli su brand awareness
 • Naizgled prikrivena kampanja koja se dešava na mreži na kojoj većina nije, došla je i do javnosti
 • Preciznom strategijom žele da održavaju svoju bazu kroz konstantne postove na Snapchat-u

Po meni, najveću korist ovde ima sam Snapchat povećanjem broja korisnika.

Ostaje da se vidi kakvi su dalji planovi, konkretno Fante, i kako će svoju novonastalu bazu korisnika preusmeriti na dalje poslovanje. Ukoliko niste kompanija, svakako možete koristiti Snap i za ličnu promociju onoga što želite.

Šta možete sa Snapchat-om?

 • Stvarati i plasirati sadržaj vezan za vaše umeće (hrana, umetnost, fotografija)
 • Možete stvarati kratke intervjue sa nekim u formi 10×10 pitanja do 10 sekundi ili 10x10x10 ili 3×10 (pitanje + kratak odgovor)
 • Pokrenuti i pozvati ljude na buzz za razne event-ove.
 • Najavljivati sadržaj na drugim medijima (blog, sajt, vlog)
 • Davati neke savete vezane za vaša interesovanja/posao
 • Dobro plasirati svoj proizvod kroz aktivaciju influensera na Snapchat-u (product placement)
 • Itd.

Vodite računa da ne zatrpate svoj Snap jer nije ideja da teme nisu povezane (ukoliko ste brend) već da jasno i precizno prenesete poruku. Dakle, nakon isteka jedne stvarajte i plasirajte drugu.

(ne)Vredi

Pored dobrih strana, Snap ima i loše strane. Zapravo dolazimo u situacije da ukoliko niste na Snapu ili ne pratite ili ne volite Snap, vi ne možete ispratiti dešavanja. Sa jedne strane je opravdano jer možda niste ciljna grupa, ali sa druge da li je to i koliko smisleno? Svakako iz ugla marketinga ako niste ciljna grupa nemate šta da se bunite.

Međutim, dizanje prašine i zahtevanje prisustva na Snap-u samo da bi rekli da ste prisutni je veoma loše. Ukoliko nemate proizvod/uslugu za ciljnu grupu koja je na Snap-u VI NE MORATE BITI NA SNAPCHAT-u! Ne, stvarno ne morate.

Zašto?

 • Snapchat ne nudi mogućnost javnog komentarisanja sadržaja
 • Snapchat ne nudi mogućnost integrisanja sa drugim medijima
 • Snapchat ne nudi public/private sadržaj (ne mislim da direktno slanje korisnicima)
 • Snapchat nudi privatne razmene poruka, mišljenja, sadržaja
 • Snapchat zahteva samim tim konstanto prisustvo ukolko ste brend što direktno zahteva novozaposlenog
 • Snapchat ne nudi da osetite vibracije javnosti, da dobije kritiku na samom sadržaju, da pročitate tuđa mišljenja
 • Snapchat nudi da budete egocentrični (Ja postavljam, Vaše reakcije ne znam/ne zanimaju me)
 • Na Snapchat-u je glupo postavljati pitanja jer odgovore možete dobiti samo privatno od korisnika koji vas prate
 • Snapchat ne nudi jasan broj vaših follower-a (za sada ručno prebrojavanje)
 • Ukoliko želite biti baš prisutni Snapchat zahteva sadržaj na svakih 24 sata
 • Ukoliko neko nije na Snapchat-u ne može videti bilo šta od vašeg brenda
 • Snapchat ne može čak ni da prikaže sadržaj kao npr Meerkat ili Periscope u web verzijama
 • Snapchat ne nudi nikakvu statistiku, što apsolutno nema logike + API Off
 • Svakako ne znam način da opravdate fee prema klijentu za bilo šta na Snapchat-u (osim vidnog povećanja ROI-a)

Capture

Kako onda koristiti Snapchat i da li je stvarno MORANJE da budete i tamo? Ukoliko ovaj trenutni buzz oko Snapchat-a uporedim sa onim da smo tako bili euforični i sa Vajber/Viber public chat-om, dolazim do istog zaključka: Ništa se ne mora ukoliko vaše poslovanje nema predefinisanu ciljnu grupu i jasne ciljeve! Pritom, i Vajber/viber i Snapchat su mobilne aplikacije koje zahtevaju rad na mobilnim uređajima što donekle otežava kvalitetan sadržaj. Ukoliko vam je pak ideja da sadržaj bude ličniji onda nemate problema, baš zato što ste prilagođeni ovoj mreži.

A kako sada neki gledaju na marketing na Snapchat-u pokazaću vam na primeru mog profila gde sam dobio poruku u “inbox“ sa promotivnim snap-om. Da li zaista želite da pojedinačno šaljete svima kampanju?13090073_10209572807816512_2119227389_n

Praktično, Snapchat je “brza“ mreža u kojoj nemate luksuz čuvanja sadržaja za kasnije gledanje. A iskreno se pitam kako to još nisu počeli Instagram vlogeri do 60 sekundi?

Oglašavanje