Koliko puta ste se sreli sa metodama i procesima koji su vam olakšali svakodnevni život? Spoznaja koja je dovela do njihovog definisanja nije došla sama po sebi. Iza nje stoji proces koji se odvijao satima i satima – a obavezno je uključivao prikupljanje raznih informacija i iskustava, njihovo procesuiranje i formulisanje „uvida“, kako bi današnji oblik procesa bio zapravo funkcionalan. A tih informacija ima napretek – iz raznih grupa javno dostupnih informacija, danas se može izvući maksimum i javnosti ponuditi preporuke koje poslovanje, osim jedinstvenijim, čine i jednostavnijim. Pri tome, ovo nije primenljivo samo na poslovanje velikih kompanija, već je i te kako primereno i za mala i srednja preduzeća, pa čak i start-up-ove.

Iskustveni dizajn nije samo neophodan za osmišljavanje web sajtova i njihovog UXa, to je zapravo temelj stvaranja vrednosti  u svim aspektima poslovanja. Njegova primena omogućuje i personalizaciju, koja umnogome može da izdvoji vaš biznis od ostalih.

Jedno od prvih pitanja koja sebi postavljaju kompanije svih veličina je ko je njihov krajnji korisnik? Šta to korisnik želi da postigne i na koji način? Svaka kompanija ima dovoljno prostora za manevrisanje koje joj može pomoći da napravi nešto iznenađujuće, ne bi li njene usluge ili proizvodi postali jedinsveni i na taj način skrenuli pažnju na sebe. Personalizacija je bitna jer isporučivanje sadržaja na personalizovanom nivou umnogome podstiče LOJALNOST klijenta. A lojalnost je krucijalna stavka svakog biznisa.

Digital

Najbolji način da to postignemo je kroz sticanje znanja potrebnih za transformaciju poslovanja. Neophodno je upoznati se sa jednim kmpletnim eko-sistemom i njegovim tehnikama i opcijama koje se često nazivaju „kognitivnim poslovanjem“.

Custom insights ili personalizovani uvidi, predstavljaju novu valutu koja se sve više traži u svetu poslovanja. Analizirajući sadržaje sa društvenih mreža, informacije u bazama podataka ili druge grupe informacija, možete zapravo definisati vašeg idealnog klijenta, što će vam omogućiti da se prema njemu ponašate u skladu sa njegovim vrednostima.

Zapravo, kada kreiramo nove uvide, mi kreiramo nove prilike za dobit naše kompanije. A kreatori uvida danas mogu biti svi, i zato ne treba bežati od njih. Ukoliko se fokusirate na stvari koje znate, velika je verovatnoća da ćete propustiti stvari koje dolaze ka vama, i zapašćete u problem. Zato je važno da sagledate ceo ekosistem vašeg poslovanja u široj slici, kako bi bili spremni. Kognitivno poslovanje u tome može da vam pomogne i da vam pruži spoznaju tih procesa. Najbolje bi bilo da pronađete neki obrazac poslovanja koji nije očigledan, a koji će u budućnosti postati standard, jer zapravo tada ste u prenosti i tada ste pobednik.

Ako za primer uzmemo društvene mreže, dolazimo do jasne spoznaje da se svi podaci koje mreže prikupe iz dana u dan povećavaju, i da smo došli do tačke kada iz svega toga, i drugih javno dostupnih baza podataka, treba izvući najbolje u kreiranju sadržaja koji je relevantan našoj ciljnoj grupi. Ta ciljna grupa nije jedinstvena celina, ona u svom sklopu ima nekoliko podgrupa, te je samim tim stvaranje uvida još izazovnije. Iz svog tog sadržaja koji je pohranjen na farmama servera treba izvući prave informacije koje su najrelevantnije za našu odluku, što je, složićete se, kompleksan i dogovoran posao, koji utiče na budućnost poslovanja jedne kompanije.

O svemu ovome što nas očekuje u ova nova vremena razvoja kognitivnog poslovanja, kada stasavaju nove generacije koje odrastaju iz internet i ostavljaju bezbroj podataka i tragova svog kretanja u digitalnom svetu, biće priče na predstojećoj IBM konferenciji posvećenoj kognitivnom poslovanju– Watson SEE Summit 2017., u Opatiji, Hrvatska, koja se dešava13.-14. septembra 2017. godine. 

Ukoliko vas interesuje ova tema toplo savetujem da budete deo ovog samita, a ja ću svakako!

Oglašavanje