Nedavno sam se vratio iz Sarajeva. Glavnog grada Bosne i Hercegovine. Odiše taj grad nekim šmekom gde raja ima svoj prepoznatljiv karakter, tradiciju i stav. Oseti se to na svakom koraku. I, ma koliko se spoljni svet trudio da prodre i nametne svoje, ono ukorenjeno, vrednosno i dalje će ostati utemeljeno u one vrednosti koje mnogi nazivaju starim. Mladi žive u skladu sa novih tehnologijama, vidi se i to, ali nikad toliko udaljeni od osnovnih vrednosti koje se neguju tamo. Vraćajući se za Beograd, razmišljao sam baš o tome, jer mnoge pojave sam posle dugo vremena video baš u Sarajevu. Ponegde se to pronađe i u Srbiji, mahom u manjim sredinama, pa se baš zato takvim pojavama uvek i iznenadimo.

Za mene lično, te stare autentične pojave, stvari, stilovi, sve više dobijaju na vrednosti. Sećam se da mi je deka pre mnogo godina poklonio gramofon sa dva odgromna zvučnika. Bio sam toliko zaljubljen u njega, da sam jurio po gradu kako bih kupio ploče i slušao muziku. Vremena su prošla. Nisam siguran gde se taj gramofon sada nalazi… ali mi nedostaje. Sada, u svojim tridesetim, sve više vrednujem baš taj gramofon koji je imao savršen zvuk. Taj ritual brisanja ploče, postavljanja na gramofon, podizanje igle, aktiviranje sistema koji vrti ploču i lagano spuštanje igle na ploču, pucketanje koje se blago čuje iz zvučnika, to je sve što bih sada voleo da uradim. Stvorilo mi je sećanja koja nikad neće nestati. Baš zato što je Old Fashion meni je In. Kao što kažu da krzno, popodnevna dremka i pihtije idu sa godinama, tako bih danas pustio neki dobri bluz u samo predvečerje, sipao čašu dobrog viskija, prigušio svetlo i prosto se prepustio trenutku. Ako me ne razumete, nije vam još sazrelo. Polako…

Neraskidiva veza sa Old Fashion momentima su maniri i bonton. Posmatrajući današnje generacije primećujem da baš ovih pojmova ima sve manje. Retko ćete čuti reči zahvalnosti. Retko ćete videti da momak ustaje za stolom kada dama krene ka toaletu da proveri šminku. Retko ćete čuti da se muškarac zahvali dami što mu je dozvolila da joj zapali cigaru. Retko ćete videti da dami neko poljubi ruku. Sve je to nekako mladima bajato. Retro. Da se razumemo, očuvanje tradicije ne znači slepo i direktno prenošenje istovetnih formata, jer to više liči na ’zamrznustost’ u vremenu, ali ono što vredi jeste taj unutrašnji stav i odnos prema sebi, drugim ljudima i svemu ostalom u našem životu. Taj osećaj poštovanja i vrednovanja iz kojeg dalje ide naše ponašanje kao savremena interpretacija i primena starih vrednosti na novi,  adaptiran i aktuelan način. Jer ukus je ređa pojava od inteligencije. Zapamtite to.

Old Fashion su i automobili koji svakom pojavom skreću pažnju na sebe. Zapitate li se zašto? Šta je to što vas privlači kod automobila takvih linija, koje kao da predstavljaju savršenu žensku liniju? Ima nešto u Old Fashion momentima koje vaša instinska bit prepozna i pogled vam ostane malo duže na temi nego što ste mislili. Uz takve automobile idu i takve cigare. One kvalitetne. Uz takve cigare ide i poseban način držanja, stava, ponašanja. Uz takav komplet ide i odgovarajuće odelo, kroj, boje. Sve to treba izneti. Uživati. Biti klasa. Uz sve ove Old Fashion momente ide i dobro piće. Sa tradicijom. Prepoznatljivim ukusom. Bojom. Sastojcima. Uz sve ovo ide jedan dobar viski. Sklapate li celinu o Old Fashion trenucima?

Upravo na ovu temu formiran je Old Fashion Club.

OLD FASHION CLUB je nastao u želji da se prepoznaju i istaknu, učine vidljivijim pojedinci, inicijative, veštine i talenti koje su kroz vreme opstale i dokazale svoju vrednost. OFC nastoji da inspiriše i motiviše pojedince, da neguju i ispolje svoju jedinstvenost, da istraju u razvoju svojih veština.

Koktel Let it snow, Nikola Šarić, Gentleman Jack

OLD FASHION CLUB aktivno promoviše pojedince, mesta i inicijative koji doprinose smislenom, bogatijem i dostojanstvenom življenju. Old Fashion Club je zamišljen kao šira platforma i inicijativa za promovisanje pozitivnih vrednosti – dobre stvari su neprolazne.

Koktel (Not So) Old Fashioned, Miloš Stefanović, JD Single Barrel

Umeće, veština, autentičnost, upornost, trud, poštovanje, integritet su životni postulati tj. vrednosti koje su danas možda više nego ikad značajne i želimo da ih podržimo, prepoznamo kod drugih i negujemo.

Nikola Šarić, pobednik OFC Mastersa

Zato je OFC orgaizovao OFC Masters (takmičenje barmena u pripremi koktela u OLD FASHIONED maniru) kao prvu od inicijativa koja promoviše te vrednosti. Finale je održano u Beogradu, a čak tri žirija su odlučivala o najboljem od desetoro finalista koji su se uživo pred publikom nadmetali u pripremi i serviranju koktela na bazi najboljih američkih viskija. Atmosfera je bila sjajna, ideja još bolja. Podsećanje na ove stare Old Fashion manire osetilo se na svakom koraku, jer su svi finalisti pokazali izuzetnu strast u svom poslu, trudeći se da daju maksimum od sebe kako bi napravili autentičan koktel i dali mu svoj old fashioned tvist.

Nakon što su ocene sabrane, za najboljeg je proglašen mladi barmen iz Novog Sada koji je inspiraciju za koktel u čijoj se osnovi nalazi Gentleman Jack pronašao u muzici Dina Martina i sećanju na stara vremena.

Zato će Old Fashion uvek biti In Fashion.

 

Ovaj tekst je urađen u saradnji sa Old Fashion Clubom. #OldFashion #ad

Oglašavanje