Kada sam se prvi put susreo sa aplikacijama, nisam bio siguran čemu one, i da li zaista moram da ih imam sve. Vremenom čovek prosto shvati šta su mu prioriteti i šta mu zaista treba. Prvom pojavom aplikacija za besplatno zvanje prijatelja i slanje poruka, a da ništa ne plaćate je bila tolika revolucija da smo imali utisak kao da varamo sistem. Hej mi nešto šaljemo, a ne plaćamo za to. Upravo zato su te aplikacije postale toliko popularne, da verujem da će u budućnosti nestati sms kao forma, internet će postojati svuda i svi ćemo biti na Viberu. Međutim, da mi je nekada neko rekao da ću koristiti usluge banke na Viberu, rekao bi mu da je to baš daleeeeka budućnost, jer bi mi to bilo nezamislivo. A da li je?

U prošlom tekstu sam vam predstavio nešto totalno novo na našim prostorima, otvaranje računa u banci bez potrebe odlaska u banku, veoma jednostavno, veoma lako. Ukoliko niste pročitali taj tekst, savetujem vam da to učinite sada, kako biste razumeli ovaj. Kako sam ja sada korisnik GO Digitalnog računa koji sam otvorio u Addiko banci, danas želim da vam predstavim još jednu uslugu iste banke, koja me je baš iznenadila. 

Mnogo vas me je pitalo da li sam zaista otvorio račun baš kao što sam opisao i da li je zaista tako jednostavno. Odgovor je DA, i svi koji me prate znaju da ne pišem tekstove tek tako, bez pređašnjeg iskustva. Dakle, GO Digitalni račun se otvara za nešto malo više od 5 minuta iz mog iskustva, skeniranjem lične karte u okviru same mbanking aplikacije, kreiranjem PIN-a, i potvrdom svih lozinki koje vam aplikacija zahteva. Svu dokumentaciju vezanu za moj račun sam dobio na mail koji sam uneo u samom startu otvaranja računa. I to je sve. Nisam morao ništa da potpisujem, odlazim bilo gde, i sl. Vaša lična karta je sve što vam je potrebno.

Šta su vam prednosti ovakvog načina otvaranja računa? Po meni, to je svakako ušteda vremena, mogućnost da obavljam dosta radnji u okviru same mbanking aplikacije, primam novac, plaćam račune itd. Takođe, možete plaćati račune korišćenjem funkcionalnosti ’’slikaj i plati’’ kao i opciju slanja novca prijateljima iz imenika.

A sada ono najzanimljivije. Addiko banka me je iznenadila načinom razmišljanja i ponudila je tržištu korišćenje usluga direktno iz Viber aplikacije! Da da, dobro ste pročitali, kroz Viber. Kako je ova aplikacija ubedljivo najkorišćenija u Srbiji, logično im je bilo da se i sama banka tu integriše, i tako su osmislili Addiko Chat Banking na Viberu!

Nekad se plaćalo čekom, danas platite chatom!

Sama mbanking aplikacija vam nudi opciju da aktivirate Viber uslugu i da završavate sve poslove na samom Viberu! Jednostavno ne morate ni da izlazite sa Vibera i to isto radite na mbanking aplikaciji. Sve je tu. Da biste započeli korišćenje Addiko Viber Chat Bankinga potrebno je da zapratite Addiko public chat, odakle imate mogućnost da privatno startujete vaše Viber bankarstvo.

 

Ono što je najbolje jeste činjenica da možete da prebacite novac drugim korisnicima iz Viber imenika, izvršite eksterna plaćanja računa, proverite stanja itd. Šta se dešava kada aktivirate Viber chat iz aplikacije? Evo koraka u slici:

Nakon završenog procesa postali ste korisnik Viber Chat Banking-a! Kao što vidite potrebno je ispoštovati nekoliko sigurnosnih pitanja koji su jako dobri jer samo potvrđuju vaš identitet. Šta dalje? U prvi mah nisam skontao gde mi se nalaze opcije bankarstva, pa sam hteo da pošaljem neku komandu chat bankingu, a to sam uradio tako što sam skontao da imam dodatno dugme u okviru Viber chat koje se nalazi odmah do ostalih opcija Viber chat-a. Klikom na to dugme pojavljuju vam se opcije bankarstva i prostim klikom na neku od njih, sistem vas vodi dalje kroz proces. Zaista je jednostavno.

Ja sam izabrao Naši proizvodi i dobio sledeću poruku:

Odavde možete nastaviti dalje u smeru koji vas interesuje, ili se vratiti na početak. Ukoliko pak izaberete neku drugu opciju, sistem će vas upitati za vaš PIN, koji ste prvobitno kreirali i koji je važan za neke opcije chat-a.

Šta treba da znate?

Ukoliko ste korisnik GO Digitalnog računa postoje neka zakonska ograničenja koja još nisu standardizovana i u skladu sa poslovanjem u 21. veku, pa se GO Digitalni račun vodi kao instrument male vrednosti – do 15.000,00 dinara salda na računu – pa se samim tim i svi ostali poslovi obavljaju u okviru tog limita. Ukoliko želite da plaćate račune ili prebacujete novac nekome u većim iznosima, onda ipak morate da odete do neke od ekspozitura Addiko banke. Da ne bude da samo pričam, pokušao sam da platim svoj račun za telefon i uspeo sam. Provizija koja ide na iznos računa je 15 rsd po računu, što nije malo a nije ni mnogo.

I eto… ja lično sam baš iznenađen kako je sve jednostavno. Nisam ni sanjao da ću moći da završavam neke poslove u okviru Viber-a, zaista. Sistem se pokazao kao siguran i pouzdan, pa se nadam da neće biti problema. Jedna jedina stvar koja mi je bila nelogična jeste da sam po otvaranju mbanking računa u inboxu imao 10 nepročitanih poruka, a neke datiraju iz 2016. godine. Kontam da to nije namerno i da sistem u logistici nešto sihronizuje, pa eto da vam kaže da je to dokaz da ljudi rade, unapređuju sve i da im to nije za zameriti, a ovim putem im skrećem pažnju da to reše 🙂

 

Ovaj tekst je urađen u saradnji sa Addiko bankom. #Addiko #GoDigital #Ad

Oglašavanje