Kada sam krenuo da istražujem šta sve to postoji na Mediteranu, nailazio sam na razne tekstove i prikaze ponuda. Posebno su me zanimala ostrva kojih ima baš puno. Posetite sva ona koja se nalaze na Mediteranskom moru je teško izvodljivo, ali zato možemo da svu tu ponudu svedemo na prvu listu ostrva koja morate posetiti makar jednom, a u koja ćete se zaljubiti. Ovo je jedan zanimljiv prikaz sedam ostrva Mediterana koji sam pronašao na netu, i ovom prilikom vam ih predstavljam, jer je izbor zaista zanimljiv.

Nekako odmor na Sredozemnom moru izgleda malo prefinjenije od ostatka sveta. Možda zato što mnoga mediteranska ostrva izgledaju romantično, klasici su evropske kulture, egzotične hrane i živopisnih plaža. Italija, Grčka i Francuska dominiraju ovom regijom, ali možete se iznenaditi i na drugim ostrvima koja mogu ponuditi luksuzni odmor. Krenimo redom…

1. Hvar, Hrvatska

Ako ste pomislili da Hrvatska i Italija ne mogu biti izbor za savršen odmor na Mediteranu… pogrešili biste! Hvar je prirodno lep i popularan kod ljubitelja zabave, što ga u kombinaciji ova dva, čini jednim od najzanimljivijih ostrva u ovoj oblasti. Putnici bi trebalo da odu do Hule Hvara, gde gledanje zalaska sunca predstavlja poseban doživljaj. Ovo je mesto za koktele kada se sunce zađe. Ako želite da pobegnete od gomile ljudi, idite na osamljenu Robinsonovu plažu, najsevernije na ostrvu. Poseduje jedan restoran koji služi izvrsnu hranu i pruža priliku da se kupate u najčistijoj vodi oko Hvara. Postoje i neke prilično hladne ronilačke lokacije – Paulina, koja datira iz 1800-te godine! Ovo je jedno od ostrva koje želim da posetim uskoro.

2. Sardinija, Italija

Ako je luksuzni odmor na prekrasnom ostrvu ono što tražite, nema potrebe da tražite dalje od obale Smeralde na Sardiniji. Bekstvo na ovu obalu je totalno drugačije od odmarališta koja nude porodične plaže, prostrane terene i vlastite helikopterske zone. Oblast je okružena vrhunskim restoranima, upakovanim buticima sa ajpoznatijim brendovima i sofisticiranim marinama. Ne zaboravite na plaže – za ovu oblast se kaže da ima najbolje u Evropi, sa toplim, čistim mediteranskim morem, stenovitog pejzaža i zlatnim peskom. To treba doživeti.

3. Kipar, Grčka/Turska

Ubijte dve mušice jednim potezom – posetite dve zemlje na samo jednom ostrvu! Smešteno kod južne obale Turske, severni deo ostrva koji pripada Turskoj, obiluje zidovima i dvorcima Starog grada koji podsećaju na prošla vremena. Tu se takođe nalazi nekoliko lepih plaža i mesta za noćni život i provod. Nikozija, podeljeni glavni grad, predstavlja tačku kulturnog naslijeđa u kojem se nalazi Stari grad, više istorijskih džamija i 400-godišnje tursko kupatilo (još uvek u upotrebi!). Južni deo ostrva nudi tradicionalna sela, autentičnu hranu i skoro desetak lokacija koje su deo svetske baštine. Naravno na Kipru ima i ponešto za ljubitelje ronjenja. Na jugoistočnoj obali ostrva nalazi se jedna od najvećih i najlepših lokacija za ronjenje na svetu – Zenobija.

4. Sicilija, Italija

Ne postaje mnogo bogatija ostrva od Sicilije. Ovo ostrvo je savršeno za ljude koji žele raznovrstan odmor. Sicilija nudi pregršt značajne drevne istorije sa mnoštvom lepih gradova (kao što su Agrigento, Selinunte i Siracuse), zatim hram Doric u Segesti kao i najimpresivniji prikaz rimskog mozaika na svetu koji se nalazi na trgu Piazza Armerina. Etna, najveći aktivni vulkan u Evropi, privlači veliki broj ljudi koji žele da šetaju kraterima vuklana. Da bi stigli do vrha, možete ići žičarom i omogućiti sebi prelep pogled na Kataniju. Nakon obilaska svih istorijskih mesta častite sebe kupanjem i odmorom na najljepšoj plaži Sicilije, San Vito lo Capo.

5. Korzika, Francuska

Iako je već vekovima u vlasništvu Francuske, Korzika je zadržala značajnu crtu italijanske kulture, čineći je zanimljivom kombinacijom ove dve nacije. Stenovit i šumovit planinski teren specifičan je za mnoge planinske staze kao i za rezervat prirode Scandola (na listi UNESCO svetske baštine). Poludnevna vožnja brodom oko severozapadne obale je najbolji način da se vide crvene stene, stenovite planine, tajne uvale i plaže. Još jedno zaštićeno područje, Desert des Agriates, je prelep deo zemlje koji je predstavlja sinonim za čiste plaže. Poseta kanjonima na Korzici predstavlja vrhunac, jer omogućava posetiocima da šetaju, plivaju i penju se kroz staze i vodene puteve dok otkrivaju lepotu ostrva – uključujući prirodno oblikovano kamenje ostrva. Dakle, Korzika, vidimo se!

6. Santorini, Grčka

Osim što je deo grupe Kikladskih ostrva, Santorini nema apsolutno ništa istorijski da ponudi. Međutim, to je jedno od najboljih ostrva za romantično odmaranje, i nevezano za to, ovo grčko ostrvo se mora posetite bez obzira na vaš ljubavni status. Vulkanske, crne peščane plaže i neverovatno bistro-plave vode čekaju sve vreme na obali Santorinija. Kamari Beach – plaža – je posebno impresivna. Jednodnevna šetnja od Fire do Oje u dužini od nekoliko kilometara je najbolji način da vidite sva šarmantna tradicionalna sela na Santoriniju, čuvene bele kuće sa pogledom na okean. I to nije sve, Santorini se takođe smatra premijum destinacijom za vina. Ukoliko posetite centralni region ostrva doživećete veliku koncentraciju vinarija i ukusa za svačiji ukus.

7. Malta

Malta, sa svoj tri ostrva, je istorijska, lepa i iznenađujuće pristupačna evropskim standardima. Ronioci će voleti da istražuju podvodne pećine Komina kao i vojne olupine koje datiraju iz Drugog svetskog rata a koje nalaze neposredno uz obalu. Ljubitelji istorije će se iznenaditi srednjevekovnom arhitekturom, drevnim katedralama i starim gradom Mdine. Oni koji traže privatnost bi trebalo da odu čamcem do ostrva Gozo, jednog od tri ostrva na Malti i tamo pronađu mir u samoj obali ili zlatnoj peščanoj plaži. Ako posetite Maltu u julu, atrakcija za zabavu broj jedan je definitivno muzički festival – Isle of MTV, besplatan koncert muzike svake godine. Prošlogodišnji izvođači su bili Black-Eyed Peas i Lady Gaga.

Eto, kako vam se čini prvi izbor ostrva Mediterana?

Hvala thediscoverer.com

Oglašavanje