Svi znamo u kom trenutku se nalazimo. Svi smo svesni činjenice da to utiče na mnoge aspekte života. Svi bi trebalo da budu svesni da svako proživljava ovu situaciju na svoj način, i da niko nije dužan da se oseća i misli kao neko drugi. Situacija je ozbiljna, i baš zato trebamo biti smireni, trezveni, disciplinovani i pozitivnih misli.

Zašto vam ovo govorim?

Veoma jasno se definisalo da pričati o ovom prokletom virusu i iznositi stavove o tom pitanju je isto kao i raspravljati se ko je bolji, Partizan ili Cv. Zvezda, ko je na pravoj strani, Četnici ili Partizani, ko je najbolji ikad u košarci, Majk Dzordan ili Lebron Dzejms, čija politika je bolja, Naprednjaka ili Demokrata. Da li vam je sada jasnije? Treba slušati medicinsku struku i javna saopštenja državnih organa koja se tiču mera prevencije.

Situacija je takva da se posvećuje pažnja zaposlenima, što je zaista za pohvalu. Svaka kompanija koja je to uradila zaslužuje isti aplauz kao i medicinsko osoblje (navodim dobro poznat primer). Voditi brigu o ljudima je od presudnog značaja sada. Neke kompanije nemaju luksuz da prestanu sa radom. Mnoga mala i srednja preduzeća su na izazovima i treba im pomoći, i čvrsto verujem da će sve na kraju biti ok.

Međutim, ko brine o menadzerima/rukovodiocima koji brinu o ljudima? Kakva je njihova uloga? Kakvo je njihovo mentalno zdravlje? Ne smemo ih zanemariti. Zato u nastavku možete pročitati neke smernice koje su uradili divni ljudi iz Tim Centra iz Novog Sada i koji vam, uz dogovor sa njima, predstavljam ovde, u nadi da će vam koristiti.

Uspostavite stabilnost – Osnovni zadatak u kriznim situacijama je organizovati rad tako da se balansira između dve ključne vrednosti: bezbednosti i sigurnosti zaposlenih sa jedne, i uspostavljanja izmenjenih poslovnih procesa sa druge strane. Izazov je pronaći rešenja koja zadovoljavaju obe vrednosti. Zato koristite sinergiju tima i pomoć kolega, ali pre svega donosite odluke „hladne glave“ sa što manje rizika.

Komunicirajte efektivno – Transparentnost infomacija i česta komunikacija sa zaposlenima je veoma važna. Na ovaj način se umanjuje osećaj neizvesnosti i nesigurnosti koji je prisutan u kriznim situacijama.

Pokažite empatiju – Važno je da prihvatimo da se svako na svoj način suočava sa krizom (preterano panične reakcije, negiranje krize, stalna potreba za akcijom i sl. su samo neke nekonstruktivne reakcije). Sada nije vreme za osuđivanje, već za razumevanje različitosti i pronalaženje načina kako da se zaposelni umire ili sa druge strane motivišu da ozbiljno shvate situaciju. Osobama u krizi je potrebno da „ventiliraju”, tako da budite strpljivi da ih saslušate i umirite.

Budite dostupni – Budite na „dohvat ruke” i pošaljite poruku: „Tu sam za tebe”. Brz odgovor i dostupnost su veoma važni u ovakvim situacijama. Zaposlenima je bitno vratiti psihološku sigurnost koliko je to moguće, ne nudeći nerealan optimizam, već samo iskrenu i hrabru podršku.

Napravite kratkoročne planove – Veoma je važno imati plan sa konkretnim kratkoročnim akcijama, koje mogu da se modifikuju spram situacije. On vraća osećaj kontrole nad situacijom i pokazuje da ipak možemo nešto da uradimo.

Budite primer zdravog razuma – Pokažite realnu zabrinutost, budite oprezni, ali pre svega smireni i staloženi u komunikaciji. Verovatno je da će vaše reakcije služiti kao kompas zaposlenima kada budu procenjivali situaciju. U redu je da ste zabrinuti ili uplašeni, da ne znate kako da reagujete jer niste bili u ovakvoj situaciji ranije. Ipak, setite se da ste prevazišli mnoge teške situacije i zato se oslonite na vaše unutrašnje snage, kao i na podršku kolega u prevazilaženju krizne situacije.

Ostanite negativni, mislite pozitivno.

Oglašavanje